top of page
verkkosivujen banneri_edited.jpg

LUKIARKI

Lähtötason arviointi

Lähtötason arviointi luku- ja kirjoitustaidon lyhytkursseilla

Arvioinnit_Teemaikonit.png

Lähtötasoarviointi vahvistaa sen, onko opiskelija lukutaitokurssin kohderyhmää. Lisäksi se antaa opettajalle tietoa kurssilaisten osaamistasosta, auttaa mahdollisen ryhmäjaon tekemisessä sekä myöhemmin opetuksen eriyttämisessä. Lähtötason arviointi koostuu puhetaidon testauksesta sekä luku- ja kirjoitustaidon testauksesta. Arviointitilanteeseen kannattaa luoda turvallinen ja kiireetön ilmapiiri.

 

Lähtötason arviointi koostuu puhetaidon testauksesta sekä luku- ja kirjoitustaidon testauksesta. Lukiarki-materiaali sisältää tehtäviä, joiden avulla voit testata opiskelijan osaamisen kaikilla näillä osa-alueilla.


Lähtötason arviointi käynnistyy puhetaidon testauksella, eli ns. alkuhaastattelulla. Haastattelu antaa etukäteen tietoa siitä, millaista osaamista opiskelijalla voi olla lukemisesta ja kirjoittamisesta latinalaisilla aakkosilla. Haastattelun jälkeen siirrytään tekemään lukemisen ja kirjoittamisen taitoja kartoittavia tehtäviä, joita aineistossa on useita eritasoisia. Jos opiskelija tunnistaa kirjaimet, voidaan siirtyä testaamaan lukemista Lukemisen testipaketin (A107) avulla. Testipaketin ohjeistus löytyy sen ensimmäiseltä sivulta.
 

Arvioinnin myötä opettaja saa tietoa myös opiskelijan opiskeluvalmiuksista. 

bottom of page